(Ziet u geen menu, klik hier voor de complete website)

Reu of teef

Keuze   Reu of Teef

Vooraf een stukje over de aanschaf van een hond in het algemeen.                    
Recentelijk is er een onderzoek in Nederland verricht naar de redenen om een hond aan te schaffen, waaruit blijkt dat de meeste ge-zelschapsdieren,  zoals de term al aangeeft, aangeschaft worden voor gezelschap.
Maar onder gezelschap kunnen vele zaken verstaan worden. Ouders van kinderen vertellen je onmiddellijk  dat een huisdier hun kinderen  verantwoordelijker  maakt. Het aanraken of aaien van dieren is iets wat mensen ook graag doen en wat ook onder gezelschap wordt verstaan. “”Het is fijn om hem te aaien”” of “” hij vindt het fijn om geaaid te worden en ik vind het fijn om hem te aaien””.



Een ander deel van gezelschap is de gehechtheid die hondenbezitters voelen t.o.v. hun dier<en>.  Het dier is er voor jou en voor zover dit mogelijk is, zit het op je te wachten als je thuis komt. Je bent eigenlijk nooit alleen. Je gaat met een hond om en de hond reageert op jou.

Mensen vinden het heerlijk om een hond te verzorgen. Of zoals iemand het in het onderzoek uitdrukte: “”het is fijn om voor iets of iemand te zorgen. Je hebt het gevoel dat je nodig bent”. En het gevoel dat je nodig bent, maakt dat mensen zich beter voelen. Als je niet nodig bent, voel je j al snel nutteloos.
Maar mensen schaffen ook een hond aan om andere mensen te ontmoeten. Uit een experiment van wandelende mensen zonder hond en wandelende mensen met een hond bleek dat mensen met een hond veel meer contact met andere mensen hadden dan mensen zonder hond. En eigenlijk is dat wel zo logisch. U zegt toch ook eerder dat iemand een mooie hond heeft dan dat u zegt dat u een bepaald persoon mooi vindt.

Volgens statistieken zijn de redenen voor de aanschaf van een hond als volgt weer te geven:

1. Sociale: 
    gezelschap                                           79%,
    voor de kinderen                                  14 %
    aaien                                                    12%
    hechting                                               20 %
    zorgen voor een dier                            20%                                                                                     
2. Er aan gewend zijn:                              29%
3. Nuttigheid                                             13%
4. Medelijden met het dier                          8%
5. Esthetische waarde                                8%
6. Eigenheid van het dier                            5%
7. Macht hebben over                                 5%
8. Sociale contacten met andere mensen   3%
9. Andere reden                                         15%

Het keuzeproces in zijn algemeenheid is ook onderzocht. Hieruit bleek dat van de meeste mensen die nog nooit eerder een hond hebben gehad 12% binnen een dag voor een bepaalde  pup kiest en er lijkt sprake te zijn van een impulsaankoop <althans, als de fokker dat toelaat >. Van de mensen die al wel eerder een hond hebben gehad, maakt 23% binnen een dag een keuze. Hoe komen ze tot die keuze?
Boeken 15 %, Dierenwinkel 0.1%, Advertentie 12%, Kennissen/Familie 18%, Dierenarts 1%, Asiel 15%,  Fokker 19,9%, Kynologenclub 2%, Tentoonstelling 2%, Anders 14%.

Uit bovenstaande tabel blijkt dat het raadplegen van een fokker in bijna twintig procent van de gevallen de doorslag heeft gegeven. De fokker blijkt dus een grote invloed te hebben op de uiteindelijke keuze. Al met al blijkt dat fokkers een belangrijke bron van informatie voor toekomstige hondenbezitters zijn. De rol van de fokker is dan ook niet te onderschatten. Kennis van honden, maar zeker ook kennis van mensen, zullen fokkers in staat moeten stellen om de juiste pup bij de juiste eigenaar te plaatsen
Wat zijn nu de redenen om voor een foxterrier te kiezen?  Uit  de enquette komen de volgende redenen naar voren:

  1. Karakter: Eigenwijs < zowel de hond als de eigenaren>, vriendelijk en slim.
  2. Formaat:  Overgang van grote naar kleinere terrier, handzaam
  3. Vacht:      Weinig tot geen verharing en anti-allergie
  4. Reclame:   Medinos
  5. Jeugd:      Goede kind jeugd herinnering
  6. Ouderen:   Altijd foxen gehad < foxenvirus> dus  een leven zonder fox  Is ONDENKBAAR!

Toevoeging van een echte fox:

Een fox is zo uniek omdat hij/zij een spiegel wordt/is van het “’baasje”’. Natuurlijk heeft de fox een eigen karakter net als het baasje. Het klikt, ze groeien naar elkaar toe en worden de beste maatjes, of het nou een reu is of een teef.
Een Reu of Een Teef
Natuurlijk kan een teefje puppies krijgen, maar een reu kan de zaadjes geven. M.a.w een reu wil graag goed doen en,zaadjes> liefde geven, een teef kan zelfstandig puppies  krijgen en opvoeden, dus kan wat zelfstandiger haar eigen weg gaan. Meerdere foxen bij een baas is super, ze apen elkaar na, spelen met elkaar, kunnen haasje over springen en toch kunnen ze elkaar met rust laten, echter  dan zijn de bloedlijnen op de stamboom van groot belang!
De Keuze!
We beginnen met wat uitspraken:

  1. Reu of Teef heeft bij mij nooit belang gehad, ik probeerde de foxpup te vinden die bij mij paste
  2. Reu of teef maakte mij niet uit, wel hoe de fokker mij kon adviseren , inzake zijn of haar fokbeleid
  3. Reu of teef , daar had ik geen voorkeur in, want zowel van een reu als een teef is er groot plezier te beleven en als u slim bent, maakt u zich weinig zorgen over dit vraagstuk, maar overlegt u gewoon met de fokker, inzake, welke pup het meeste aanspreekt
  4. Ik vindt het aller belangrijkst, hoe de fokker fokt, v.b. op Karakter< huishonden> , Showhonden < schoonheid> en erfelijkheid < ziekten>
  5. Mijn aanstaande foxpup moet niet in een kenneltje geboren worden en opgroeien, maar in huis en tuin gesocialiseerd zijn.

De Verschillen in het geslacht van de foxterrier?  Eigenlijk GEEN !!

  1. Pak alvast de centimeter en meet 2 cm af, want de teef wordt ongeveer 38 cm en de reu 39 tot 40 cm hoog. Hoe groot is dat verschil?
  2. Als u een foxreu en teef in huis zou hebben zou u mogelijk kunnen herkennen dat een reu aanhankelijker is  en een teef kan kattiger zijn. De reu nestelt zich graag tegen je aan en een teefje gaat graag haar eigen weg.
  3. De teef heeft te maken met hormoonwisselingen, ze plassen vlak voor de loopsheid wat vaker kleine plasjes en vertonen dan een ander karakter, zoals bij de mens de menstruele cyclus dat kan doen.
  4.  De reu kan wat stoer doen, maar dat is meestal uiterlijke schijn want als je boeh roept is ie al weg
  5. Alle andere verschillen in het gedrag van de reu of teef valt of staat met de socialisatie van de pups door de fokker  en de opvoeding die u gaat geven. Elke pup reu of teef heeft een vriendelijke consequente opvoeding nodig.
  6. Een foxpup en/of volwassen fox zal zich prettig voelen als u voor hem of haar begrijpelijke < foxen> taal spreekt en voor de fox begrijpelijk  gedrag vertoont. Dus Wederzijds Begrip en Respect
  7. Laat u dus niet leiden door Fabels, Vooroordelen, de ingrepen door de dierenarts voor zijn portemonnee. Lees goed de ras standaard van de foxterrier, want Ook daar in vindt u Geen Verschillen in het karakter van een reu of teef.

        
 Teefje                                         Reu    

        

                   Een Reu en Teefje             Jenta is het Teefje en Cabaret is het Reutje.

                        

Wie van de twee is het Reutje en wie het Teefje