(Ziet u geen menu, klik hier voor de complete website)

Reizen met de fox

Makkelijker Reizen met uw Fox
Sinds 1 januari is het eenvoudiger om met de fox naar Engeland, Ierland, Zweden, Malt en Noorwegen te reizen.
Deze landen hadden een strenge regeling met vooraf een bloedtest voor het invoeren van honden.
Ook Noorwegen, dat geen EU-land is, schaft de eisen voor de bloedtest af .In alle genoemde landen en ook Finland is tevens de eis voor het ontwormen veranderd.
Foxen die in de EU wonen hebben als ze mee op reis worden genomen binnen de EU een Europees paspoort nodig. 
Wie een puppy met stamboom aanschaft zal normaal gesproken bij het afhalen van de pup het Europees paspoort meteen meekrijgen.

Checklist: wat moet er mee? (bron http://www.licg.nl)

  • Europees dierenpaspoort met daarin het ingevulde inentingsbewijs, de rabiësverklaring en een eventuele gezondheidsverklaring
  • Kopie van het registratiebewijs van uw dier bij een databank met daarop het chipnummer van uw huisdier
  • Indien van toepassing: kopie van de stamboompapieren van uw dier; CITES papieren
  • Eigen voer
  • Water voor onderweg
  • Speeltjes
  • Tekenband en tekenpen
  • Halsbandje met kokertje waarop uw vakantieadres of telefoonnummer vermeld staat
  • Een duidelijke foto van uw huisdier
  • Telefoonnummer van uw eigen dierenarts en de gegevens van een dierenarts op de plaats van bestemming
  • Eet- en drinkbakken
  • Voor honden een mand en/of deken en voor katten een kattenbak en strooisel, voor overige dieren huisvesting en een voorraadje bodembedekking
  • EHBO-doos
  • Eventueel medicijnen
  • Eventueel een muilkorf
  • Eventueel een extra riem
  • Vlekkenspray voor ongelukjes
  • Borstel, shampoo en andere verzorgingsproducten
  • Hondenpoepschepje en - zakjes.

 

Identificatie

In het Europees paspoort moeten diverse gegevens van de fox en zijn eigenaar worden opgenomen.
Basis-vereiste is dat elke reizende fox een identificatie heeft die ook in het paspoort staat. Alle landen vereisen de chipgegevens als identificatie.
Tweede vereiste is dat de fox die op reis gaat naar EU landen tegen hondsdolheid is gevaccineerd. Dat moet de eerste keer gedaan zijn tenminste 21 dagen voor vertrek. Tegenwoordig zijn er vaccins die wel drie jaar beschermen.
Dat betekent dat de fox maar eens per drie jaar zo’n rabiesvaccinatie hoeft te krijgen.


Pups

Voor pups onder de drie maanden zijn er andere regels.  Enten tegen rabies van zo’n jonge fox heeft namelijk geen zin.
Als de pup vergezeld gaat van een paspoort en dus een identificatie heeft, en geleefd heeft op de plek waar hij geboren en niet met wilde dieren in contact is geweest, of zelfs zo jong is dat hij met z’n moeder reist van wie hij afhankelijk is, mag hij zonder rabiesenting de grens over.
Info www.licg.nl, want sommige landen stellen speciale eisen waar wij niet zo gauw aan denken.
Vb. in Duitsland geldt dat honden zwaarder dan 20kg en/of met een schofthoogte groter dan 40cm altijd moeten worden aangelijnd en dat je als eigenaar een muilkorf bij je moet hebben.
Reizen naar niet EU landen en buiten Europa
Zie de site van het LICG

Foxen op reis met het vliegtuig

Als liefhebber van foxen weet u dat uw fox niet zomaar een dier is, maar een maatje. Dus als uw fox een reis met het vliegtuig maakt, wilt u er zeker van zijn dat er goed voor wordt gezorgd.
Bij een aantal maatschappijen begrijpen ze dat volkomen. Ze weten dat uw fox voorafgaand en tijdens een reis een beetje rusteloos kan zijn, dus doen ze er alles aan om ervoor te zorgen dat uw fox in een goede conditie op de plaats van bestemming aankomt.
De maatschappijen bieden  twee verschillende manieren aan om uw fox te vervoeren.
U kunt uw fox als overbagage meenemen op de vlucht. Alleen kleine foxen van maximaal 6 kilo inclusief reistas of kennel en vanaf 10 weken, mogen mee in de cabine.  Houd er wel rekening mee dat men per vlucht slechts een beperkt aantal honden in de cabine toestaat. Info www.klm.com en ga naar reizen met huisdieren.

              

Een andere mogelijkheid is om uw fox als vracht te laten reizen.  Hij reist dan mee als ruimbagage, in een speciaal geventileerd deel van het vliegtuig met zorgvuldig geregelde temperatuur en luchtdruk, zodat er optimale reisomstandigheden worden gecreëerd. Als uw fox meevliegt gaat dat onder een gaat dit onder een geldige gezondheidsverklaring, ondertekend door een gekwalificeerde dierenarts, en een geldig bewijs van een inenting tegen hondsdolheid, indien de leeftijd van de pup dit toelaat . binnen de EU moet de fox gechipt zijn en een EU-huisdierenpaspoort hebben.
Om ervoor te zorgen dat uw fox zo comfortabel mogelijk reist, moet het vervoer plaats vinden in een speciaal ontworpen SKY_KENNEL. Deze kennel is van kunststof met een metalen raaster deurtje en zijn gewoon  te koop bij grotere dierenspeciaalzaken.
Van groot belang is dat u de juiste maat kennel kiest, de fox moet in de kennel met gemak kunnen staan, zitten en liggen en zich omdraaien. Om de juiste hoogte van de kennel te bepalen dient u 10cm op te tellen bij de totale hoogte van uw fox met het hoofd omhoog in staande positie.
Uw fox moet ingechekt worden bij het dierenhotel van de luchthaven, waar het uw fox aan niets ontbreekt . de fox wordt opgevangen door ervaren dierenverzorgers en zij brengen hem tijdelijk onder in een ruimere kennel en geven hem  voedsel en water en laten hem ook uit.
Het is zeker aan te raden de naam van uw fox en voerinstructies aan de zijkant van de kennel te bevestigen, zodat de fox zich beter op zijn gemak zal voelen.
Laat uw fox een paar dagen voor de reis al aan de nieuwe kennel wennen en geef vooral niet vlak voor de reis een kalmerend middel,  hierdoor zal uw fox mogelijk afkoelen tijdens de vlucht
Goede reis en vlucht.