(Ziet u geen menu, klik hier voor de complete website)

Informatie over foxenpuppen

Gedicht DAG PUPPY, DAG KIND

 In de warmte van mijn moeder
werd ik gekoesterd en verwend.
En omringd door broers en zusjes
warmte, liefde, zo bekend.

Mijn lieve mamma die mij knuffelt en voedt
en mij al die zaken leren doet
zoals spelen, bijten en stoeien.

Ja, mamma liet mij groeien
tot een heel lief hondenkind
doch vooral tot een grote mensenvrind.

 Echter, negen weken mamma was maar even
een nieuw vrouwtje komt er aan.
Met wie ik de rest van mijn leven
één zal zijn en mee zal gaan. 

Ach, mamma-hond, zo lief en zo wijs
ik zal missen: je liefde, je geur.
Nu is het afscheid: ik ga voorgoed op reis
ik piep, ik ween, ik treur….. 

Want ja, ze komt mij halen
 mijn vouwtje is net zo onzeker als ik.
Doch zonder ’t precies te verhalen
zie ik enkel die lieve en verlangende blik.
Van liefde en zo welkom zijn
ja, dit is mijn nieuwe vrouwtje en zij is voor ‘mijn’! 

Ik gaf mamma een lik en een laatste snuffel
mamma-Fox gaf mij een lieve knuffel.
En wat mamma toen tegen mij zei
blijft mij mijn hele leven bij. 

“Dag lieve puppy, dag lieve meid
dit is een afscheid, het is voor altijd.
Nu ga je weg, lieve griet
doch je hebt iets prachtigs in het verschiet.

Iemand, zo op jou wachten en fijn
zal nu voortaan je mamma zijn.

Negen weken heb ik voor je kunnen zorgen,
ik heb je veel geleerd, maar na morgen,
dan zal je met je vrouwtje de wereld verkennen,
en mij zul je nooit meer zien en zelfs herkennen.

“Dag lieve puppy, dag lieve meid’’,
Dit is ons afscheid, het is voor altijd”….
 

Mamma-Foxterriër, je hebt de basis gelegd, en je hebt niets teveel gezegd!

Want: 

In de warmte van mijn vrouwtje
word ik gekoesterd en verwend.
En omringd door al die liefde
zoveel warmte, het bleef altijd bekend.

Ik heb kunnen spelen, bijten en stoeien,
ja, mijn vrouwtje heeft mij laten groeien.
Van een negen-weken-oud-puppenkind
tot een fantastische Foxterriër-vrind….
 
 

ps: De FOF foxpuppen houden altijd contact met hun moederteefjes!

 
 
 
      
   

Eerste dagen      Pup naar puber     De pubertijd    Opvoeding    Tips


De eerste dagen

Foxenpuppen hebben rust nodig.Neem de tijd, de eerste maanden bepalen het foxen leven, laat hem zijn drinkbakje met water zien en zijn plaats waar hij zijn dringende behoefte kan doen. Sommige resten in de vuilnisemmer ruiken lekker plaats deze emmer buiten het terrein van de pup. Ook elektriciteits en telefoonkabels zijn interessant voor de fox, evenals medicijnen en schoonmaakmiddelen pas daar dus allemaal mee op!

Tooty met haar puppen: Bo, Promise, Toby, Yuki en Lotje De puppen van SNoopy en Harry: Casper, Max, Pipper en Tara
Tooty met: Bo, Promise, Toby, Yuki, Lotje Snoopy met Tessa, Casper, Max, Pipper en Tara

De fox knabbelt rustig aan, voor honden, giftige planten in uw tuin en heeft een graafinstinct vererfd. Er mag nooit kunstmest of slakkenkorrels in uw tuin voor het oprapen liggen. Als u pup de eerste nacht gaat slapen is hij gebaat met een warmwaterkruik (moeder) en een wekker in een oude sok (tik geluid = hart van moeder).

 

Van pup naar puber            Eerste dagen      Pup naar puber     De pubertijd    Opvoeding    Tips

Heb vooral veel geduld met uw Foxenpup!




Hoeveel geduld heeft de fox tenslotte niet met ons?

Geen Fox wordt als probleemgeval geboren,
maar altijd tot probleem hond gemaakt. Uw Fox zal altijd uw spiegelbeeld worden.Uw Fox moet tweetalig opgroeien om,met zijn soortgenoten en mensen om te kunnen gaan.

Een gladhaar moeder met haar puppen

 

Tuuntje met haar puppen Van de geboorte to 2 weken

Pups drinken en verteren voedsel en scheiden uit. Ze trappelen met de voorpootjes met ritmische bewegingen tegen de omgeving van de tepel: het melk trappen. De teef likt de buikjes om de uitscheiding te stimuleren.

Tuuntje met haar pups
Nestje van High Spirit en Tooty Van twee tot drie weken
De oogjes gaan open tussen de 12e en 15e dag, maar ze kunnen nog niets zien tot de 21ste dag. Op de 21ste dag is het gehoor ook goed ontwikkeld en als ze iets horen, blaffen ze soms al.
In vergadering met zijn allen Van drie tot zeven weken
Nu begint het kontact met de mens besnuffelen, aaien, aanraken en vooral spelen met zoveel mannen, vrouwen en kinderen.Ook andere geluiden zijn in deze periode belangrijk terwijl ze zelfstandig moeten gaan leren eten. Zo'n foxpup heeft 't druk want de pup gaat het gedrag van de teef imiteren, welke invloed uitoefent op het pupgedrag.
Max., Tyco en Bart

Max, Tyco en Bart

Van zeven tot 16 weken
De pup wordt gechipt en moet leren dat de mens als opvoeder gaat fungeren. Hij moet leren zindelijk te worden en krijgt nu uiteraard eigen speelgoed om op te bijten. Dit is ook de meest geschikte periode om een begin te maken met wat eenvoudige oefeningen begeleidt door een puppycursus.

Ook de vachtverzorging is rangordebevestigend. U bepaalt dat de fox geborsteld wordt en hoe. (1ste trimbeurt tussen de 8 en 12 weken, 2de trim 8 maanden). Ook u heeft bepaald wanner u met de pup naar de dierenarts bent geweest voor de broodnodige entingen en wormenkuur.

Bobby Van zestien tot vierentwintig weken.
De fox is slim en wil graag leren. Het is een vereiste dat men in deze periode de gehoorzaamheidsoefeningen gaat uitbreiden echter wel zonder te schreeuwen of te snauwen tegen uw fox.

 

De puberteit           Eerste dagen      Pup naar puber     De pubertijd    Opvoeding    Tips

Vanaf de 24 weken starten de puberteitsweken en geslachtsrijpheid en de weg naar volwassenheid van onze fox.

Lucien links en Amber rechts Lynnda
Lucien met Amber (fox) Lynnda

Op dit gedrag moet beslist consequent gereageerd worden. Anderzijds komt het erop aan de controle die tot dan toe werd opgebouwd te behouden. Doe net als bij pubers en negeer het gekke gedrag. Bij agressie krijgt u de hond onmiddellijk onder controle door hem een bekend commando te laten uitvoeren, bijvoorbeeld zit.

Bij dominant aangelegde honden hebt u soms de neiging 'handtastelijk' te worden om ze hun plaats te wijzen. Let op" een Fox van 8 maanden laat zich bijvoorbeeld niet zomaar fysiek domineren! Een hond in de puberteit kan zijn eigenaar door wangedrag en dadengedrag wel eens tot wanhoop brengen. Wanneer u echter consequent vasthoudt aan dezelfde opvoeding en uw hond voldoende beweging en bezigheid geeft, komt u deze fase goed doen.

Teven vertonen in de puberteit vaker een angstig gedrag. Soortgenoten of prikkels in de omgeving die voorheen geen enkel probleem waren, zorgen in deze periode soms voor onverklaarbare angsten. Negeer dit gedrag volledig. Door medelijden te tonen en ze in bescherming te nemen, bevestigt u de hond alleen maar in haar angsten. Als de hormonen weer tot rust gekomen zijn, wordt de teef ook wel weer evenwichtiger.
De volwassenheid begint bij een hond rond de 11de maand (kleine rassen zijn vroeger, grote daarentegen later). De groeiperiode is nu ten einde. Psychisch duurt het rijpingsproces echter nog wel tot het 2de en 3de levensjaar, en een aantal instincten is dan pas helemaal volgroeid.

Honden van een jaar oud zijn nog altijd te vergelijken met tieners. Ze zijn weliswaar geslachtsrijp, maar in karakter en lichaamsbouw nog niet stabiel, dat wil zeggen volgroeid. Er is nog wat meer ervaring nodig. Vooral honden in de puberteit proberen  hun privileges te vergroten. Bij jongere gezinsleden -en in de ogen van de hond roedelgenoten van gelijke rang- durven ze het meeste.

De opvoeding       Eerste dagen      Pup naar puber     De pubertijd    Opvoeding    Tips

High Spirit Mensen kunnen elkaar in principe begrijpen, ook al behoren ze tot verschillende volkeren of culturen, want de bouw van de hersenen en de zintuigen is hetzelfde en dus ook de zintuiglijke waarneming van de wereld om hen heen. De fox daarentegen zit anders in elkaar. De structuur van zijn hersenen is heel anders dan de onze. Ook zijn de zintuigen en de verwerking van de zintuiglijke indrukken anders en gericht op andere taken. 
Am. Ned. Kamp. High Spirit

Het zenuwstelsel van de fox is wezenlijk minder gecentraliseerd dan dat van de mens. Dit betekent dat bij de fox een veel kleiner deel van het gewicht van het hele zenuwstelsel op de hersenen wordt gericht. Bovendien vormen de hersenen van de fox een beduidend kleiner deel van het totale lichaamsgewicht dan bij de mens. Foxen kunnen niet reflecteren, wat wil zeggen dat zij hun eigen situatie en die van de omgeving niet zo bewust waarnemen als mensen dat kunnen.

Foxen kunnen hun handelingen niet als goed of slecht beoordelen, maar alleen als aangenaam of onaangenaam. Dat feit moet u in gedachten houden bij de omgang met de fox, want in het dagelijks leven doen zich vaak situaties voor waarbij u het gevoel kunt hebben dat de fox u voor de gek houdt.

Bôppers met zusje Tuuntje en Flair Het feit dat de mens geestelijk zijn meerdere is, is voor de fox echter niet uitsluitend nadelig. Er zijn ook momenten waarop de fox ons de baas is. Foxen reageren bijvoorbeeld veel gevoeliger op stemmingen dan wij. Ze voelen of we goed gehumeurd, prikkelbaar of somber zijn. 
Tuuntje, Flair en Bôppers

Ook als binnen de menselijke 'roedel' meningsverschillen heersen, nemen ze dat waar, en er zijn foxen die daar op reageren met stressverschijnselen. Dit kan tot uiting komen in voor het dier ongewoon gedrag, bijvoorbeeld door in huis behoefte te doen, door braken, door agressie tegenover bepaalde gezinsleden en dergelijke. Ook bij keuringen op tentoonstellingen beïnvloedt de nerveuze stemming van zijn baas de hond. Oefeningen die hij thuis of op de training netjes heeft gedaan, lopen dan soms mis. Er zijn heel wat foxenbezitters die de schuld daarvoor bij hun dier zoeken, hoewel zij zelf de oorzaak zijn.
Naast de gebruikelijke commando's bemerkt de hond ook de verborgen opwinding in de stem, in de mimiek en in de gebaren. Daardoor komt de situatie heel anders over en reageert de fox natuurlijk ook anders.

Kan een fox 'een slecht geweten' hebben?

Wat gaan we doen jongens? Nog altijd zijn heel veel foxenbezitters ervan overtuigd dat hun fox last heeft van een slecht geweten als hij tijdens hun afwezigheid iets kapot geknaagd heeft, tijdens het uitlaten eerst achter het konijntje aangaat en dan pas doet wat het baasje zegt, enzovoort. De fox komt dan in een deemoedige houding met platliggende oren en de staart tussen de poten op u af, waardoor hij de indruk geeft spijt te hebben.

Die veelzeggende verzoenende houding van uw hond komt echter niet voort uit spijt over zijn ongehoorzaamheid. Het is zijn manier om te reageren op de woede van zijn baas, die hem bedreigend voorkomt. Hij probeert op die manier gewoon zijn baasje gauw weer mild te stemmen.

Bent u boos op uw fox, dan bent u geneigd hem te straffen. Voor een hond is het echter absoluut onbegrijpelijk waarom hij bestraft wordt als hij toch al verzoenend op u afkomt. In de hondenroedel zou de leider van de roedel die verzoenende houding accepteren en afzien van verdere disciplinaire maatregelen. Dat zou u, als leider, in de omgang met uw fox ook moeten doen.Slik uw boosheid in (ook als is dat op dat moment moeilijk!) en bedenk waarom de hond stout is geweest.Bedenk hoe u de volgende keer kunt voorkomen dat uw fox ongehoorzaam is.

Cleo aan het diner met sausen van .......... U moet de fox alleen kort na of tijdens zijn wangedrag bestraffen, want anders ziet hij geen relatie tussen straf en wangedrag.
U zult wellicht denken dat uw fox last heeft van een 'slecht geweten', ook al reageert u  niet boos: als u thuiskomt, zal hij alleen schuldbewust op u afkomen als hij iets uitgehaald heeft. Anders is hij altijd blij als u er weer bent.
Cleo

Ook in dit geval is het echter niet zijn 'slechte geweten' dat de fox laat zien. Voor wat hij heeft gedaan, zult u hem vast al vaker bestraft hebben en hij heeft onthouden dat u bijvoorbeeld heel boos reageert op het hoopje in de hoek. Daarom probeert hij u al bij binnenkomst verzoenend te stemmen.

U wilde de fox door hem te bestraffen telkens duidelijk maken dat hij niet in huis zijn behoefte mag doen, maar dat hij dat buiten moet doen. Die gedachtegang kan de fox echter niet volgen. Hij heeft alleen geleerd dat hij zijn baasje verzoenend moet stemmen als hij een hoopje heeft gedaan. Hoe dat probleem opgelost kan worden? U moet de oorzaak van het wangedrag achterhalen. Misschien veroorzaakt het feit dat hij alleen is stress bij de fox en doet hij daarom zijn behoefte in huis. Het is dus geen oplossing om de hond daarvoor te straffen.

Tips            Eerste dagen      Pup naar puber     De pubertijd    Opvoeding    Tips

Zijn wij niet lief? Uw pup komt bij u thuis. Voor u een bekende omgeving, maar de pup komt in een totaal voor hem nieuwe omgeving. Vergelijk het met uw gevoel als u in een vreemd land in een immens groot paleis komt, waar u de mensen niet kunt verstaan, terwijl u ook nog hun taal moet leren en toch wilt u er zich thuis kunnen voelen.het is voor de pup een hele verandering.
foxenpuppen verkennend

Dit geldt eveneens voor de wereld buiten uw huis. Als de pup buiten niet aan het riempje wil lopen, til hem dan even op, knuffel een keer, zet hem neer op een rustig plekje op gras en lok hem met een stukje toast.

Maak het tot uw gewoonte de halsband tegelijkertijd met de lijn te verwijderen.
De fox krijgt anders gemakkelijk een lelijke rand aan de hals, daar waar de halsband het haar doet slijten.

PAK DE FOX NOOIT in zijn NEKVEL, dit kan verplaatsing van de CHIP tot gevolg hebben.

Uw fox staat nu nog op vier maaltijden. Dit kunt u langzaamaan terugbrengen naar twee. Meestal laat de fox zijn eerste ochtendmaaltijd staan. Laat deze achterwege, maar geef inplaats daarvan drie frolicbrokjes, zodat de fox wel iets in zijn maag heeft en geen gal gaat braken i.v.b met een lege maag. Zijn laatste maaltijd zal de fox ook al gauw laten staan en geef hem dan een heel pensstaafje. De pup plast meestal meteen na het eten in tegenstelling tot de volwassen fox.

Geef hem zijn eten op of vlakbij de plaskrant of zet hem direct als hij zijn bakje leeg heeft even buiten. Als hij daar plast waar u het wilt, geef hem meteen zijn beloning.

Fairplay en Tuuntje Belonen is in de opvoeding het belangrijkste. De beloning moet iets extra’s zijn, dus niet de maaltijdbrokjes. Als we een kind belonen geven we immers ook niet een boterham, maar b.v. een klein snoepje. Mijn ervaring is heel goed met simpele kleine stukjes dunne toast, die ik altijd in mijn zak heb.
Flairplay en tuuntje als puber.

De moederteef heeft tot het laatste toe de plassers en poepertjes van de pups schoongehouden. Nu de moeder er niet meer bij is omdat te doen moet u deze lichaamsdelen even goed nakijken in het begin of het niet aankoekt.

De plassers van zowel de reuen als de teven kunnen wat gele uitscheiding geven. 

Dit is niets verontrustends het heeft te maken met de opbouw van de weerstand.

Zolang de pups het zelf niet schoonlikken kunt u het schoonmaken met wat gekookt water. Bij de teven gaat de gele afscheiding over tijdens de eerste loopsheid. Bij de reuen gaat dit spontaan over.  

Ook de ogen kunnen wat afscheiding dragen i.v.b. met de opbouw van de weerstand. Verwijder dit naar de buitenste ooghoek.
De eerste nachten kunt u de pup het beste plaatsen met de nesthanddoek op HAND en STEMAFSTAND. Of bij
een reeds in bezit zijnde hond.

Als u de fox laat of gaat trimmen laat dan de onderste pluk haar aan de buitenzijde van het oor staan tot en met twaalf maanden.
De oren kunnen wat gaan hangen of staan tijdens de wisselperiode van het gebit.

Als uw pup slecht gaat eten of langer over zijn pensstaafje doet, dan is het gebit aan het wisselen. Dit gebeurt meestal tussen de 4 en 7 maanden. Maak de brokjes dan wat zacht met kokend water i.v.b. met eventueel slecht eten.

Wij liggen lekker op de bank Uw Fox pup is doorgaans nog voor geen grote olifant bang dus Pas op met GROTE HONDEN!! Foxen trillen niet van de kou, maar van spanning en emotie. Uw fox is pas ziek als hij gebroken ogen toont. Er komen over het algemeen weinig foxen bij een dierenarts, u merkt zelf het beste wanneer er iets niet in orde is met uw FOX.

Foxen zijn erg stemmingsgevoelig en lijken een zesde zintuig te hebben voor spanningen geschreeuw en onrust.Rust , regelmaat en consequent zijn is erg belangrijk.

Elke vraag is belangrijk, want u wilt antwoord op uw vraag!

De enige echte goede eerstelijns HELPDESK bij al uw vragen is uw FOKKER !!!!

Verder kunt u ook nog informatie krijgen via :

- Opvoedingsboekjes voor puppen en jonge honden in de Bibliotheek.
- Puppencursus.

Het moet plezierig zijn om met uw hond samen te leven. VEEL PLEZIER!

Terug